Mae Phim  -  Suan Son  -  Ban Phe

Songthaew

 

Songthaw är en liten pick-up lastbil med två motstående bänkar på flaket. De finns i linjetrafik inom stora delar av regionen. Det är dessa som presenteras här, även om det finns songthaew som kör som vanlig taxi.

De rymmer normalt med sittande personer 10-12 persoer, men det är inte ovanligt med det dubbla. Det finns lite större varianter också, som tar fler passagerare.

De mest använda linjerna av turister och "långliggande faranger" presenteras här.

De olika songthaew kör olika linjer lika som lokalbussarna hemma i Sverige, men det finns inga hållplatser. Bara en start- och en stoppstation. Då man vill åka med ställer man sig utefter den trafikerade vägen och höjer handen för att visa att man vill med. Oftast tutar chauffören då hen ser en potentiell passagerare.

Då man vill kliva av, och det kan man göra var som helst, ringer man på en klocka som finns på flaket. Betalar gör man till chauffören efter att man klivit av. Pris ungefär 1 Bath per kilometer. Ha växel redo.

Songthaew har olika färger för olika linjer, men alla har gul nummerskylt (trafik) med svart text.

 

De viktigaste linjerna:

 

Rayong - Ban Phe - Laem Mae Phim - Laem Son (mörkblå bil)
Startar vid "Songhaew-stationen" öster om Tesco Lotus. Går ut på Sukomwith (väg 3) fram till trafikljuset vid Ban Phe. Tar höger där och går igenom Ban Phe. Stannar till vid songthaew-hållplatsen vid färjeplatsen till Kho Samet. Fortsätter förbi Suan Son och igenom Mae Phim. Fortsätter mot Klaeng. Efter ca 7 - 8 km från där  vägen lämnar stranden i Mae Phim tar den höger ner mot Laem Son. De går från Rayong var 30:e minut från 6:00 till 18:00. Då den kommer till Laem Som vänder den tillbaka samma väg till Rayong. Se tidsschema i foto. (det korta namnet är Phe och det långa Mae Phim).

https://maps.google.com/maps?q=12.683961%2C101.273727   Klicka på änken för att se var busstationen i Rayong för songhtaew är belägen.

https://maps.google.com/maps?q=12.628617%2C101.442667   Klicka på länken för att se var stoppet sker i Ban Phe.

https://maps.google.com/maps?q=12.696379%2C101.700035   Klicka på länken för att se var stoppet/vändninge sker i Laem Son.

 

Rayong - Ban Phe (mörkblå bil)
Kör samma sträcka som ovan, men vänder i Ban Phe. De går också från Rayong var 30:e minut, men med 15 minuters förskjutning mot bilen ovan. Förtsa start 6:15 och sista 19:15. Se tidsschema i foto. (det korta namnet är Phe och det långa Mae Phim).

 

Rayong - Mae Rampung Beach (vit bil)
Startar vid "Songhaew-stationen" öster om Tesco Lotus. Går ut på Sukhomvit (väg 3) fram till trafikljuset vid Tapong. Tar höger där och går utefter stranden fram till kommungränsen vid Vita Stenen (den klippiga parken mellan Mae Rampung-stränderna). Där vänder den. Avgång var 10:e minut.
Ingen songtaew trafikerar den andra östra delan av Mae Rampung-stranden.

 

Rayong - Rayong busstation 2 (röd bil)
För att komma till Rayong busstation 2, varifrån de flesta minibussar (van) utgår ifrån i Rayong, kan man ta songtaew från "Songtaew-stationen öster om Tesco Lotus. Där väljer man en bil som står under ett separat tak strax innanför muren mot väster. Taket är märkt med:(Bus station 2). Resan kostar 15 Bath.

 

Rayong - Bangkok Hospital (lila bil)
För att komma till Bangkok Hospital och till de två busstationerna utefter Sukhomvit, 407 och Nakonchai Air, kan man ta songtaew från "Songtaew-stationen öster om Tesco Lotus. Går från den sista hållpatsen och är lila.

 

Bilder

Logotype

Mobil: +66 84 465 38 50 (Thailand)